NKFIA infoblokk

Pályázatok  

NKFIA infoblokk

Pályázati felhívás: Vállalatok K+F tevékenységének támogatása (Vállalati KFI_16)
Projekt neve: Probiotikus kapszula és a bevitelre alkalmas eszköz kifejlesztése a női urogenitális fertőzések hatékony kezelésére
Pályázat azonosító száma: KFI_16-1-2017-0077
A projekt kezdő időpontja: 2017.07.01.
A projekt záró időpontja: 2020.03.31.
Projekt összköltségvetése: 279 320 800 Ft
Támogatás összege: 198 580 000 Ft
Támogatás mértéke: 71,09 %.

Az elnyert „Probiotikus kapszula és a bevitelre alkalmas eszköz kifejlesztése a női urogenitális fertőzések hatékony kezelésére” című és KFI_16-1-2017-0077. számú pályázati kutatás összefoglalója.

A kutatási cél, a hüvelyvédekező mechanizmusának megőrzése, annak helyreállítása, a patogén kórokozók, gombák és a nem kívánatos gyógyszer mellékhatások kiküszöbölése.

A fejlesztés másik fő célja a nőgyógyászati prevenció, a stabil hüvelyflóra fenntartása illetve, különféle beavatkozások és kezelések utáni állomány stabilitása.

Összefoglalva a klinikai kutatásainkat eredményességét az alábbiakat támasztják alá:

A klinikai kutatások helyszínei

  • II. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinika, ahol a gombás és bakteriális kezeléseken átesett paciensek rehabilitációja történt
  • Uzsoki Kórház Fővárosi Onkoradiológiai Központ – sugárkezelt nőgyógyászati betegek rehabilitációja
  • Országos Onkológiai Intézet Daganatsebészeti Központ, Nőgyógyászati Osztály – sugárkezelt nőgyógyászati betegek rehabilitációja

A laboratóriumi és a klinikai vizsgálataink egyértelműen igazolták, hogy a probiotikumok hatnak a hüvelygombák és baktériumok elszaporodása ellen. Az általunk vizsgált 18 törzsből kiválasztott és tesztelt három tejsavbaktérium-törzs egyértelműen bizonyította, például hatékonyságát a Candida albicans ellen, ami a hüvelygomba leggyakoribb okozója.

Eredmények

24 órás kioltás után valamennyi, potenciálisan patogén baktérium esetén teljes szaporodás gátlást tapasztaltunk (csíraszám <10ᶟ CFU/ml). Gombák esetében a két kiválasztott törzs egyformán jól teljesített, Candida albicans esetén teljes szaporodás gátlást, Candida krusei esetén jelentős gátlást detektáltunk.

A kiválasztott lactobacillus + vivőanyag (gél) kombináció 24 óra elteltével valamennyi kórokozó esetén teljes szaporodási gátlást mutatott, a végső csíraszám a módszer kimutathatósági határa alatt volt.

Véleményünk szerint ezzel a tejsavbaktériumok ésszerű alternatívát kínálnak a hagyományos gyógyszerek mellett, amelyek a gombát gyakran csak rövid távon, és nem tartósan képesek elűzni. A betegség súlyossága szerint gyakran nem elég a felületes kezelés krémekkel, kúpokkal vagy hasonlókkal. Más kórokozókhoz hasonlóan a candida gombák is rezisztensek lesznek a gyakran alkalmazott gyógyszerekkel szemben. Ezért egyre többen számolnak be arról, hogy hüvelygombájuk már nem reagál a gyógyszeres kezelésre. Az immunrendszer gyenge marad.

Különösen az antibiotikumok szedése, valamint a túlzott intim higiénia vagy a síkosítók károsíthatják meg erősen a természetes és egészséges hüvelyflórát, és így hajlamossá válnak a gombás és bakteriális fertőzésekre. Ezért minden antibiotikumos kezelést egy jó minőségű probiotikum eszköz használatának kell követnie, hogy védjük mind a hüvelyflórát mind a fertőzésektől.

Ezért célszerűbb jó minőségű probiotikumokat használni, amelyek egészséges hüvelyflórát építenek fel, és a hüvely nyálkahártyáját segítik a regenerációban. Ily módon a szervezetnek sikerül már megelőző jelleggel hatékonyan felvenni a harcot a gombafertőzés és baktériumfertőzések ellen, kutatásaink ezekre is kiterjedtek és ezekben az esetekben segített az éltalunk kifejlesztett Progynogel.

A hüvelyflórában természetes módon fordulnak elő tejsavbaktériumok. Ezek azonban nem mindig képesek leküzdeni a gombás és baktériumos fertőzést. Vagy nincsenek már elegendő mennyiségben jelen, vagy már túlságosan legyengültek ahhoz, hogy megvédjék a hüvelynyálkahártyát. Eszközünk ezt a hiányosságot küszöbölte ki, mivel géles közegbe bevitt nagy mennyiségű flóra elveszi az életteret a patogén baktériumoktól és gombáktól. Az általunk kikísérletezett géles hordozó biztosítja az irritációmentes megtapadást és a tejsavbaktériumokhoz hozzáadott jó minőségű prebiotikum pedig a gyors szaporodást.

Progynogel eszközünk társadalmi hatása

  • Csökken a betegállományban eltöltött idő, gyorsabb a rehabilitáció.
  • A piaci részesedés megszerzésével import csökkenető
  • Jelenleg, a piaci szereplők, csak külföldi gyártmányú termékekkel jelennek meg. Kiszerelésük 99 százalékban kapszulás, ami hatékony alkalmazásukat nagyban befolyásolja.
  • A kifejlesztendő termékünk alapjaiban különbözik a többi piaci szereplőtől, mivel hordozó géles anyagot is tartalmaz, melynek a segítségével a probiotikumok a felhasználás pillanatában kerülnek kapcsolatba a jobb túlélést és a mindenkinél magasabb élő csíraszámot biztosító géllel.
  • Mindezeket az előnyöket egy egyszerhasználatos szellemes eszköz kifejlesztésével sikerült elérni.
    Kijelenthetjük, hogy a pályázati támogatás eredményeként egy világszínvonalú magyar termék jött létre, melyre méltán büszkék lehetünk.

A KFI_16-1-2017-0077. számú projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a Vállalatok K+F tevékenységének támogatása (Vállalati KFI_16) pályázati program finanszírozásában valósult meg.